Synssansen

Adaptation

Vores øjne indstiller sig efter de luminanser, der findes i vores synsfelt. Dette fænomen kaldes adaptation.

Øjets adaptation bevirker, at vi kan se i lys svarende til det stærkeste, klareste solskin og helt ned til den mindste enhed for lys - nemlig én foton.

Øjets lysfølsomhed er tilpasset til at skifte imellem dag og nat. I mørke øges tærskelværdien for øjet lysfølsomhed helt op til 10.000 gange. Det skyldes, at stavcellerne optager mere af synspigmentet biopsin og derved bliver mere aktive og gør, at øjet mørkeadapterer.

Øjet registrerer ikke absolutte lysheder, men derimod forskelle i lysheder. Disse forskelle vil opleves forskelligt afhængigt af adaptationsniveauet.

Vores oplevelse af lys vil til enhver tid afhænge af øjets adaptationstilstand. Oplevelsen går imod et maksimum, ligesom vores oplevelse af mørke også går imod et maksimum, eller rettere et minimum. Det adapterede øje kan opfatte luminanser inden for et område svarende til ca. 2 dekader, f.eks. 1-100 cd/m² eller 1.000-100.000 cd/m². Lysets intensitet kan ikke opleves stærkere end den aktuelle adaptationstilstand kan magte. Overskrides grænserne for den aktuelle adaptationstilstand, opstår der enten blænding eller bælg‐sort mørke.

 

gv-120-10-10-typisk-inde-udeluminansniveau-high.jpg

Figuren viser typiske luminansværdier i indendørs (venstre) og udendørs (højre) miljøer. Luminanser der er større end det luminansniveau, vores øjne er adapteret til, vil opleves som hvide eller meget lysende, mens luminanser der er lavere, vil opleves som sorte eller meget mørke.    

 

lme-10-50-20-carlo-volf-synsnedsættende-blænding-high.jpg

Synsnedsættende blænding. Foto: Carlo Volf.

 

Relaterede emner: