Lys og sundhed

Introduktion

lme-30-00-40-carlo-volf-paimio-sanatoriet-high.jpg

Paimio Sanatoriet. Foto: Carlo Volf.

zoom

Lyset har betydning for menneskets velbefindende og sundhed. Inden opfindelsen af penicillin indgik lys i behandlingen af flere forskellige sygdomme. I dag ved vi, at lys påvirker vores hormonproduktion og immunforsvar.

Allerede i 1877 påviste de engelske forskere Downes og Blunt, at sollyset kunne dræbe og hæmme udviklingen af sygdomsfremkaldende bakterier. Man opdagede ligeledes, at det især var det violette og ultraviolette lys, der var virksomt. Af disse iagttagelser kunne man konkludere, at sollyset måtte have en biologisk virkning på vores krop. Imidlertid er denne indsigt gennem de seneste hundrede år langsomt blevet glemt. Sanatorierne er et godt eksempel på dette. Fra at lys var en aktiv del af behandlingen af flere sygdomme, såsom engelsk syge og tuberkulose, gik udviklingen op gennem det 20. århundrede imod en mere medicinsk behandling af sygdomme

Lysets ikke-visuelle effekter
Nye videnskabelige undersøgelser tager i dag bl.a. udgangspunkt i Downes og Blunts opdagelser af lysets betydning for vores sundhed og trivsel, og begrebet helende arkitektur anvendes i stigende grad.

Udover lysets visuelle egenskaber har forskere siden midten af 1980erne udforsket de ikke-visuelle effekter af lys. Dagslysets sundhedsmæssige betydning blev først rigtig videnskabeligt bevist i 2002, hvor man gennem videnskabelige undersøgelser opdagede en helt ny type lysfølsomme celler, nemlig de såkaldte gangliaceller, som har forbindelse til den del af hjernen, der styrer vores kropslige og hormonelle døgnrytme.

 

Relaterede emner: