Lysets interaktion med materialet

Lysets farveegenskaber

Spektralfordelingen har betydning for lysets evne til at gengive de farver, vi betragter og for, hvordan vi oplever lyset, om lyset føles varmt, neutralt eller koldt.

Hvidt lys består af et antal eller samtlige spektralfarver i en passende fordeling, som gør at øjet opfatter lyset som hvidt.

Selvom både lysets farvetemperatur og farvegengivende egenskaber afhænger af lysets spektrale sammensætning, er de to egenskaber uafhængige. En lyskildes farvetemperatur siger derfor kun noget om, hvordan lyset opleves, men indeholder ikke information om lyskildens evne til at gengive farver.

Nogle typer lyskilder egner sig specielt godt til at fremhæve kolde farver, mens andre er velegnede til varme nuancer. Det giver derfor ikke mening at tale om gode og dårlige lyskilder.

Slagterrør og jeanslys
'
Slagterrør' er den populære betegnelse for den type lysstofrør, der findes i de armaturer, der er placeret over køddisken i supermarkedet. Årsagen er, at lyset fra disse rør har en spektral sammensætning, som er specielt velegnet til netop de røde farver, der findes i kød.  

Lyset fra højtryksnatriumlyskilder indeholder mest lys i den varme del af spektret. Derfor er disse lyskilder velegnet til grøntafdelinger med appelsiner, jordbær, tomater og andre frugter og grøntsager i røde og orange nuancer.

Tilsvarende indeholder lyset fra metalhalogenlyskilder mest lys i den kolde del af det synlige spektrum og fremhæver derfor de blå farver. Metalhalogenlyskilder til butiksbelysning kaldes derfor populært for 'jeanslyskilder'.

 

lma-30-20-10-philips-cdm-t-spectral fordeling-high.jpg lma-30-20-11-philips-mini-whiteson-100w-højtryksnatrium-type-c-high.jpg

Figur tv. Spektralfordeling for metalhalogenlampe. Philips Master CDM-T 942. Figur th. Spektralfordeling for højtryksnatriumhalogenlampe. Philips White SON.

 

Hurtig vurdering af lysets farveegenskaber
Det kræver en del øvelse at blive god til at vurdere, om farvegengivelsen for en given lyskilde er god eller dårlig. En hurtig og nem måde er at bruge sig selv som måleinstrument, f.eks. hænderne, hvis hud og negle indeholder mange farver og detaljer i øvrigt.

Hvis man lader lyset fra en given lyskilde belyse huden og neglene på sin hånd, kan man se, hvor mange farvenuancer der træder frem. Hvis der er mange farvenuancer, kan man antage, at lyset har gode farvegengivende egenskaber.

Materialet reflekterer lysets bølgelængder
Et materiale reflekterer lys og fremstår derved i en bestemt farve. Figuren viser, hvordan de forskellige farver er et resultat af forskellig refleksion af lys. Når et materiale reflekterer lys, opstår farven, men der opstår samtidigt lysheder, uafhængigt af farver.

 

lma-30-20-20-relativ-spektral-udstråling-farver-high.jpg

Relativ spektral udstråling fra 8 forskellige farver, som svarer til de 8 farver, som danner grundlag for bestemmelsen af en lyskildes Ra-indeks.

 

Relaterede emner: