Lys, materiale og betragter

Position og skala

Vores oplevelse af genstande, flader og omgivelser afhænger i høj grad af vores position og afstand til det, vi ser.

Afstanden til en flade har betydning for, hvor mange detaljer vi kan se. Jo større afstanden er, jo mere lys skal der til, for at vi kan se detaljerne i fladen. Hvis vi bevæger os tiltrækkelig langt væk fra en flade, kan vi ikke længere se dens detaljer, uanset hvor meget lys, der rammer fladen.

 

lma-40-20-10-silla-herbst-subway-new-york-high.jpg lma-40-20-20-astrid-espenhain-vask.jpg

Tv. Subwaystation, New York. Foto: Silla Herbst. Th. Lys over håndvask. Foto: Astrid Espenhain.

 

Mens en blank flade vil spejle det rettede lys og dermed bevare intensiteten i lyset, vil en mat flade virke diffuserende og sprede lyset i alle retninger. Vores oplevelse af lyset fra en spejlende flade afhænger fuldstændig af, hvor vi befinder os i forhold til fladen, ligesom oplevelsen af lyset fra den matte flade vil være mindre afhængig af vores placering. Reflekser fra spejlende flader kan i øvrigt give anledning til gener, hvis lyset spejles i vores synsretning.  

Også oplevelsen af forskellige farver skifter afhængig af afstanden til fladen. Udendørs farvede flader ændrer sig afhængig af vejrforhold og henover året. De farver, der egner sig til en lille flade, kan i øvrigt se helt forkerte ud, når skalaen ændres.

Vores position i forhold til det direkte sollys kan ligeledes være afgørende for synsoplevelsen, ligesom skyggerne indeholder information om både tid og sted.

  

Relaterede emner: