Lyskilders egenskaber

Energieffektivitet

Ikke alle lyskilder er lige energieffektive. Ofte er der en sammenhæng mellem en lyskildes farveegenskaber og dens effektivitet.  

En lyskildes effektivitet bestemmes som forholdet mellem den lysmængde, lyskilden udsender, og lyskildens effekt, dvs. hvor mange watt den bruger. For lyskilders energieffektivitet anvendes også betegnelsen lysudbytte. Lysudbyttet måles i lumen pr. watt (lm/W). 

Ved beregning af lyskilders effektivitet skal man være opmærksom på, at de fleste typer lyskilder som for eksempel lysstofrør, LED og lavvolt-halogenlyskilder, kræver forkobling eller transformer, som også bruger strøm og skal regnes med, når lysudbyttet beregnes. For husholdningslyskilder med skruefatning er denne elektronik indbygget i pæren.

Når elforbruget skal holdes nede, bør man have fokus på de lyskilder, der er tændt i længst tid i løbet af året og på de, som har den højeste effekt, også kaldet wattage (effekt eller watt-størrelse).

Den bedste og meste effektive lyskilde vil altid være dagslyset. Dagslyset er gratis og har optimale farveegenskaber.

 

kl-10-30-10-thorn-foto-mads-skamris-idrætscenter-high.jpg kl-10-30-11-silla-herbst-frankfurt-lufthavn-high.jpg

I en sportshal eller en lufthavn er der brug for meget lys, og effektivt lys. Begge steder kan det være svært at opnå med dagslys uden generende blændinger.

 

Relaterede emner: