Armaturdesign

Lyskilder

Valg af lyskilde har betydning for flere forhold, bl.a. armaturets størrelse og lysfordeling. Derfor bør lyskildetypen lægges fast som noget af første i forbindelse med design af et nyt armatur. 

I disse år er der stor fokus på LED, som uden tvivl er fremtidens lyskilde. Det, der gør LED så anderledes i forhold til de mere traditionelle lyskilder, er bl.a. deres lyskarakteristik. LED giver nogle formmæssige muligheder, som man ikke tidligere har haft. En af årsagerne er, at der med LED ikke er tale om en central lysgiver, men en mængde af flere lyskilder/lyspunkter, som man frit kan placere i en form.

Der vil dog fortsat blive udviklet nye armaturer med traditionelle lyskilder. Når man vælger lyskilde, skal man være opmærksom på, at der ofte følger andre komponenter med, som også skal integreres i designet, f.eks. fatning, forkoblingdriver og evt. anden elektronik.

 

kl-140-50-10-deltalight-drummer-hit-high.jpg

Når man designer en spot til en metalhalogenlampe, skal man huske at tage højde for at denne lyskilde kræver en forkobling, som her findes i den boks, som selve spotten er monteret på. Foto: Deltalight.  

 

Relaterede emner: