Armaturdesign

Et vellykket belysningsarmatur

kl-140-10-01-luceplan-otto-arbejdslampe-high.jpg

zoomArbejdslampen Otto.
Foto: Luceplan. 

Der er forskel på at skabe funktionelt og dekorativt lys. Et godt belysningsarmatur er kendetegnet ved, at der bevidst er arbejdet med lyset, og hvad lyset skal kunne under givne omstændigheder.  

Et eksempel kunne være en arbejdslampe, hvor lyset skal rettes mod en klart defineret flade på bordet. Samtidig er det vigtigt at huske, at lyset og armaturet skal indgå i en sammenhæng med rummet og de mennesker, der er i rummet og anvender lyset.

Dekorativt, funktionelt eller både og
Et vellykket armaturs form og æstetik fremkommer ved, at man som designer tager udgangspunkt i at definere, hvordan lyset skal være. Derfor er funktionen bestemmende for, hvordan armaturet kommer til at se ud. Funktion og æstetisk skal gå op i en højere enhed.

Der er en høj grad af kompleksitet forbundet med at designe et godt belysningsarmatur. Det drejer sig ikke udelukkede om objektet i sig selv, men i høj grad også om den sammenhæng, det skal indgå i, dvs. i relation til omgivelser og mennesker.

Dekorativt lys kan bedst kategoriseres som et lysende objekt, dvs. at formen ikke fremkommer via en analyse af, hvilken lyskarakteristik man ønsker, men i højere grad er et kunstnerisk udtryk skabt af designeren. 

kl-140-10-30-verpan-illumesa-high.jpg

Armaturet Illumesa har en diameter på 78 cm og kan anvendes både ude og inde. Foto: Verpan. 

 

Dekorativt lys kan også forekomme i andre sammenhænge hvor f.eks. formen er bestemt, før lyset placeres i produktet.

 

 

Relaterede emner: