Armaturdesign

Armaturets lysudsendelse

Armaturets lysudsendelse vises som regel i en såkaldt lysfordelingskurve. Kurven viser blandt andet, i hvilke retninger lyset udsendes fra armaturet. 

Når man skal designe et nyt armatur, må man være bevidst om, hvordan lyset skal komme ud af armaturet. Med udgangspunkt i, hvordan lys kan komme ud ad armaturet, inddeler man armaturerne i nedenstående 6 hovedkategorier:

 

kl-140-40-10-sh-armatur-lysudsendelse-high.jpg

 

Udover de 6 hovedkategorier kan lyset være enten symmetrisk eller asymmetrisk. Selve styringen af lyset sker typisk ved hjælp af reflektorer og/eller linser i armaturet.

 

kl-140-40-30-ae-bibliotekt-amsterdam-high.jpg kl-140-40-20-i-no-waterlily-high.jpg

Asymmetrisk reolbelysning (tv) og LED-pendlerne Waterlily (th). Foto: Astrid Espenhain (tv) og I-no (th).

 

Endvidere taler man om at lyset er rettet eller diffust, hvilket i høj grad defineres af de reflektorer og linser, som man anvender i sit design, men også af de materialer man vælger at anvende.

Lysudsendelsen og styringen af lyset betyder meget for to vigtige parametre, som i høj grad handler om menneskets interaktion med armaturet, nemlig kontrast og blænding.

Kontrasten mellem armaturets lysende flade og de omgivende flader er vigtige for den måde man opfatter formen på armaturet. Formen skal stå klart, både når armaturet er tændt, og når det er slukket.

Blænding fra armaturet skal undgås, da det giver stort ubehag for brugeren af armaturet.

 

 

Relaterede emner: