Lyskvalitet

Lys skaber stemning

ip-10-30-40-werner-osterhaus-bagsværd-kirke-high.jpg

zoomBagsværd Kirke.
Foto: Werner Osterhaus.

 

 

Lys er et stemningsskabende element og udgør et væsentligt bidrag til atmosfæren i et rum eller område. 

Et rum med en dæmpet belysning i en varm lysfarve indbyder til hygge og afslappede aktiviteter, mens stemningen i et rum med et højt belysningsniveau i en neutral eller kold lysfarve lægger op til aktivitet. Et rum med store luminansspring og kontrastfuld belysning kan virke dramatisk eller uhyggeligt afhængig af lysets placering og niveau.

De væsentligste parametre i relation til at skabe en bestemt stemning ved hjælp af lyset er:

  • lysniveau
  • lysfarve
  • variation/monotoni
  • hårdhed/retning/skyggetegning


Hvis man ønsker, at personer i et bestemt område, f.eks. i en lufthavn, skal forholde sig roligt, kan en jævn, monoton belysning understøtte dette. På samme måde kan lyset bidrage til en festlig stemning ved at anvendes farvet lys fra mange lyspunkter, som vi f.eks. kender fra forlystelsesparker og lignende steder. 

 

ip-10-30-50-glib-lys-over-spisebord-high.jpg ip-10-30-60-jan-fugl-bilbao-airport-high.jpg

Lyset bidrager til at skabe stemning, både omkring et spisebord og i en lufthavn, som her i Bilbao. Fotos: DCL (tv) og Jan Fugl (th).  

 

Tilsvarende er lyset et vigtigt element, når der skal være en højtidelig stemning, f.eks. i en kirke eller på et museum. Her vil et roligt, storladent og næsten skyggeløst lys, som kommer højt oppefra, give den rigtige stemning.

På arbejdspladser kan belysningen endvidere bidrage til at skabe en afslappet atmosfære, når der ikke skal arbejdes. Kravet til belysningen i et pauserum eller en kantine er helt anderledes end på resten af arbejdspladsen. Her skal belysningen være med til at skabe en behagelig stemning, som minder om den, vi kender fra private sammenhænge, hvor lysniveauet er lavt og lysfarven varm.

 

Relaterede emner: