Farvegengivelse

Introduktion

gv-30-00-10-ra-farver-i-rgb-version-high.jpg

Farvegengivelsesindekset for
en lyskilde bestemmes ud fra
8 standardfarver.  

 

zoom

Farvegengivelse relaterer sig til lysets evne til at gengive farver. Farvegengivelsen angives ved et farvegengivelsesindeks, også kaldet Ra-indeks, som ligger mellem 0 og 100, hvor 100 er bedst.

Opfattelsen af farver afhænger både af belysningens styrke og af den spektrale sammensætning af lyset. I svagt lys bliver alle katte grå, fordi vores farveopfattelse forsvinder. Også lysets farvetemperatur, dagslysforhold og hvilke farver der i øvrigt findes i omgivelserne har betydning for vores oplevelse af farver.

Ra-indekset er et tilnærmet mål for lysets farvegengivelsesevne, og derfor er anvendelsen ikke helt uden problemer.

Forskellige lyskilder med samme Ra-index gengiver ikke nødvendigvis de samme farver ens, og man kan ikke sige, at lyset fra en bestemt lyskilde kun kan gengive et bestemt antal farver korrekt. Ligesom der kan være stor forskel på en farve i dagslys og den samme farve i lyset fra en glødepære, kan der også være forskel på, hvilke farver der gengives bedst i forskellige typer lyskilder med samme Ra-indeks.

Nedenfor ses to fotos taget af de samme frugter i skæret af lyskilder med forskellig farvegengivelse. Begge billeder er taget med iPhone5 uden brug af flash, og er ikke efterfølgende manipuleret.

 

gv-30-00-11-Anne Bay-Frugt og metalhalogen

Dette billede er taget i frugt og grøntafdelingen, der oplyses af en metalhalogenlampe med en god farvegengivelse, formentlig Ra 90+. Foto: DCL

 

gv-30-00-12-Anne Bay-Frugt og lysrør

Dette billede er taget i kolonialafdelingen/mel og gryn, der oplyses med lysstofrør (svarende til sparepærer), med en ringere farvegengivelse, formentlig Ra 80-82. Foto: DCL

 

 

Relaterede emner: