Dagslysets kvaliteter og karakteristika

Dagslysets rolle i arkitekturen

dl-10-50-10-werner-osthaus-morgenlys-bibibliotek- wolfsburg-high.jpg

Morgenlys i en blå tone fra en diffus
himmel gennem ovenlys i offentligt
bibliotek i Wolfsburg. Biblioteket er
tegnet af den finske arkitekt Aalto.
Foto:  Werner Osterhaus.

zoom

Under en skyfri himmel kan dagslys blive indfanget som et direkte eller reflekteret element. En bygnings geometiske udformning kan skabe muligheder for at udnytte styrken i disse elementer.

Vinduer, ovenlys, ruder, lyshylder, lameller og skærme samt indendørs overflader udsender og omdirigerer sollyset. Statiske og flytbare bygningselementer interagerer med sollysets meget dynamiske kraft.

Arkitektonisk fotografi skildrer ofte øjeblikke, hvor sollyset rammer en bygnings forskellige overflader og derved skaber en stærk kontrast, der forstærker den tredimensionelle opfattelse af rummet.

Når man taler om arkitektonisk lysdesign, kan man klassificere dagslyskilder som enten direkte eller indirekte. Direkte kilder kan være direkte sollys og diffust sollys fra himlen. Indirekte kilder består af reflekterende eller transparente overflader, der bliver belyst af en anden direkte eller indirekte kilde og som omdirigerer denne kildes lys ved refleksion eller transmission.

 

dl-10-50-20-werner-osthaus-morgenlys-kontor-køln-high.jpg dl-10-50-30-werner-osthaus-morgenlys-kontor-køln-high.jpg
dl-10-50-40-werner-osthaus-morgenlys-kontor-køln-high.jpg dl-10-50-50-werner-osthaus-morgenlys-kontor-køln-high.jpg

Morgensollys gennem perforeret vertikal afskærmning i ovalt kontor i Køln. Foto: Werner Osterhaus.

 

Diffust og direkte lys skaber meget forskellige oplevelser af rum og de objekter der er i rummet. Forskellen på det diffuse lys fra himlen og de direkte solsstråler kan tydeligt ses på de billeder, som Henry Plummer har taget af Le Thoronet Abby, et cistercienserkloster i Sydfrankrig (Plummer, Henry: The Poetics of Light, Architecture and Urbanism). Der, hvor det direkte sollys rammer en overflade, reflekteres lyset fra overfladen med en gylden glød. Der, hvor det diffuse lys fra den blå himmel rammer en overflade, har lyset, der reflekteres fra overfladen, en synlig blå tone.

 

Relaterede emner: