Dagslysåbninger i rum og bygninger

Dagslysåbninger generelt

Åbninger i en bygning ses som vigtige elementer i arkitekturen, som understøtter de menneskelige behov.

Klimatiske forhold samt arbejds- og levevilkår kræver, at vi typisk opholder os meget indendørs i mere eller mindre lukkede bygninger. Via bygningens åbninger har vi kontakt til de umiddelbare omgivelser, dagslys til belysning af vores arbejds- og boligområder og luft at indånde.

 

dl-20-10-10-velux-ovenlys-high.jpg

Ovenlysvinduer. Foto: Velux.

 

Men brugen af vinduer i facaden eller ovenlys er ikke uden problemer. De kan f.eks. resultere i for meget eller for stærkt lys, for meget solvarme, eller for stort varmetab om vinteren, og kan være kritiske faktorer for en bygnings funktion.

Klassiske dagslysstrategier inkluderer ovenlys og sidelys. Ovenlys dominerer i lagerhaller, fabrikker, markeder og andre en-etages bygninger, primært fordi bygningerne ofte er dybe. Sidelys findes i kontorer, boliger, lejlighedsbygninger og fleretagesbygninger. Et atrium eller en gård kombinerer begge former, da de tillader daglys at komme ind gennem en vandret eller næsten vandret åbning i plan med bygningens tag og senere giver lys gennem lodrette åbninger ind til de rum, der findes rundt om atriet.

 

Relaterede emner: