Samspillet mellem dagslys og kunstlys

Introduktion

Da dagslyset og kunstlyset ofte skal fungere sammen, må de to typer belysning også planlægges sammen. På denne måde sikrer man også den bedst mulige udnyttelse af dagslyset. 

I arkitekturen arbejder vi både med dagslyset og kunstlyset. Ofte betragtes de to som uafhængige belysningstyper. Både af energimæssige og helbredsmæssige årsager, og ikke mindst fordi kunstlyset og dagslyset må kunne fungere sammen, bør kunstlyset og dagslyset projekteres som en helhed.

I de fleste rum udgør dagslyset et væsentligt bidrag til den samlede belysning i en bygning. Med fokus på energiforbrug og stramning af energikravene i bygningsreglementet, spiller udnyttelsen af dagslyset og regulering af kunstlyset efter mængden af dagslys en større og større rolle. Dagslyset har desuden betydning for menneskets sundhed, herunder både vores mentale og fysiske velvære. Der er således mange gode grunde til at udnytte dagslyset optimalt.

 

lr-40-00-10-jan-fugl-dags-og-kunstlys-aaa-bibliotek-high.jpg lr-40-00-20-jan-fugl-dags-og-kunstlys-øvre-del-af-rum-high.jpg

Tv. Samspil mellem dagslys og kunstlys, Biblioteket, Arkitektskolen Aarhus. Th. Samspil mellem dagslys og kunstlys, La Lonja de la Seda, Valencia. Fotos: Jan Fugl.

 

Relaterede emner: