Valg af lyskilde

Lyskilden styrer el-forbruget

Lyskilden er styrende både for elforbruget, lysmængden, lysfordelingen og for udformningen af det armatur, hvor den skal anvendes.

Ofte vælges et armatur, inden der er tænkt på, hvilken lyskilde der sidder i. Men det er en god idé at vælge lyskilden, før man vælger armaturet. På den måde sikrer man, at lyset har de kvaliteter, der er behov for, for eksempel den rigtige lysfarve og tilstrækkelig god farvegengivelse.

De forskellige lyskildetyper fås alle i mange størrelser med forskelligt effekt (angives i watt). Effekten, også kaldet wattagen eller watt-størrelsen, fortæller, hvor meget el lyskilden bruger, når den er tændt, men ikke hvor meget lys den udsender.

En lyskildes lysudbytte (effektivitet) bestemmes som forholdet mellem den mængde lys, lyskilden udsender, og lyskildens effektbehov (Watt). Lysmængden angives i lumen, som er enheden for lysstrøm. I tabellen herunder findes eksempler på, hvor effektive de forskellige lyskilder typisk er.

 

Lyskilde

Wattage

Lysstrøm

Effektivitet

 LED-lyskilde

5W * 

 400 lumen

 80 lm/W

Glødepære

60 W

710 lumen

12 lm/W

Halogenglødepære

42 W

630 lumen

15 lm/W

Stifthalogen (lavvolt)

35 W + 3W **

600 lumen

16 lm/W

Sparepære

15 W

800 lumen

53 lm/W

Kompaktlysstofrør

26 W ***

1.800 lumen

63 lm/W

Lysstofrør (HF)

35 W ***

3.300 lumen

86 lm/W

Metalhalogen

70 W ***

6.300 lumen

89 lm/W

Højtryksnatrium

100 W ***

10.200 lumen

93 lm/W

* LED med en farvetemperatur på 3.000 K, Ra80 og 12 % tab i driver.

** Tab i transformer vil typisk være +10 %.

*** Det er forudsat at disse lyskilder er HF-forkoblet. Tab i forkobling vil typisk være ca. 10-15 %.
 

Tabellen viser, hvor effektive de forskellige lyskildetyper generelt er, men der kan være store forskelle fra fabrikat til fabrikat og afhængig af wattage. Sparepærer er 4-5 gange mere effektive end almindelige glødepærer. Samtidig er halogenpærer mere effektive end glødepærer. Lysstofrør, metalhalogen- og højtryksnatriumlyskilder er blandt de mest effektive lyskilder. Lysdioder indgår ikke i tabellen på en fyldestgørende måde, hvilket skyldes at både kvaliteten og effektiviteten af disse lyskilder svinger voldsomt. 

Ved beregning af lyskilders effektivitet skal man være opmærksom på, at nogle typer lyskilder, for eksempel lysstofrør og lavvolt halogenpærer, kræver forkoblingsudstyr , som også bruger strøm. Elforbruget i moderne HF-forkoblinger er typisk 10-15 % af lyskildens elforbrug.Relaterede emner: