Sparepærer

Forkoblinger

Sparepærer kendetegnes ved at have en indbygget forkobling i selve lyskilden. 

I alle nye sparepærer er den indbyggede forkobling elektronisk, hvilket betyder, at lyset fra en sparepære er flimmerfrit.

Kun få sparepærer er velegnet til dæmpning. I de tilfælde, hvor en sparepære erstatter gløde- eller halogenpærer, der styres af en lysdæmper, skal man derfor sikre sig at sparepæren er beregnet til dæmpning. Hvis den ikke er det, vil lysdæmperen blive varm og lyset vil blinke. Resultatet er i værste fald, at både sparepære og lysdæmper skal udskiftes.

Det er ikke altid muligt at læse sig til (på databladet eller emballagen), om sparepæren kan dæmpes med en bestemt lysdæmper. Det anbefales derfor at teste dæmpningen i praksis, og sikre sig, at lyskilden kan leveres tilbage, hvis dæmpningen ikke lykkes.

I nogle installationer er kontakten elektronisk. Størsteparten af de elektroniske kontakter virker imidlertid kun korrekt sammen med gløde- eller halogenpærer. Løsningen kan i disse tilfælde være at montere en enkelt halogenpære på samme forsyning, som trækker sparepæren.

 

Relaterede emner: