Lysstofrør og kompaktlysstofrør

Termiske forhold

Omgivelsestemperaturen har stor betydning for ydeevnen for både lysstofrør og kompaktlysstofrør. Denne type lyskilder er generelt ikke velegnet til meget lave omgivelsestemperaturer.

Den maksimale lysstrøm fra lysstofrør og kompaktlysstofrør opnås ved en temperatur på ca. 40 °C i rørets cold spot. Et T5-rør har cold spot ved overgangen mellem glas og metalkappe i den ende af røret, som er stemplet med fabrikantens navn. I et T8-rør findes cold spot midt på røret, mens cold spot i et kompaktlysstofrør normalt findes i den yderste spids af røret.

Mens et T5-rør udsender maksimal lysstrøm ved en omgivelsestemperatur på 35 ° C, er den optimale omgivelsestemperatur for et T8-rør 25 °C. Hvis T5-rør monteres lodret i meget kolde omgivelser, skal stemplet på glasset være øverst for at sikre bedst mulige temperaturforhold, mens lodret montage i varme omgivelser bør ske med stemplet nederst. Forholdet mellem temperatur og lysstrøm er velbeskrevet i figuren.

 

kl-30-70-10-lysstofrør-t5-t8-temperaturafhængighed-high.jpg

Temperaturafhængighed for T5 og T8 rør. På abcissen er temperaturen af rørets cold spot.

 

Under forudsætning af ens driftsbetingelser er lyskilder med amalgam mindre følsomme overfor temperaturpåvirkninger end øvrige typer lysstofrør. Nye typer af lysstofrør benævnt "energibesparende lysstofrør" er derimod mere temperaturfølsomme end øvrige typer. Temperaturen har betydning for farven af det udsendte lys.

 

Relaterede emner: