Gløde- og halogenglødelyskilder

Udvikling og historie

Siden glødelampens fremkomst i 1879 har en stadig udvikling med henblik på forbedring af dens lysudbytte været i gang.

Allerede så tidligt som 1880 fremkom en teori omkring udnyttelse af den kemiske reaktion mellem et halogen og wolfram. Det lykkedes imidlertid først i 1959 for Elmer G. Fridrich and Emmett H. Wiley at udnytte denne reaktion i en praktisk anvendelig lyskilde under anvendelse af halogenet jod. Resultatet betød et lysudbytte på op til 22 lm/W.

Fremkomsten af miniatureudgaver til lavvolt, der spændingsforsynes via en transformator, har givet nye muligheder for udbredelsen af halogenglødelamper. Det, der især er attraktivt, er de små dimensioner, den "koldere" farve samt muligheder for "smart" installation.

En glødepære har i bedste fald en halvt så stor effektivitet som en lavvolt halogenlampe. Det er meget lidt i forhold til sparepærer, og i 2009 blev udfasning af glødepærer i Europa påbegyndt. Udfasningen af glødelamper er afsluttet september 2012. Herefter vil kun halogenglødelamper, som mindst har energiklasse C, kunne anvendes. Dette krav vil skærpes i november 2018 til energiklasse B, som i øjeblikket kun kan opfyldes af halogenlamper med indbygget transformer.

I november foreslog en arbejdsgruppe at udskyde ikrafttrædelsen af trin seks fra 1. september 2016 til samme dato i 2018 med den begrundelse, at LED-teknologien, der i stor udstrækning skal erstatte halogenpærerne, endnu ikke var klar til omstillingen.

Trods ihærdig forskning er der endnu ikke fundet et mere velegnet materiale end wolfram til fremstilling af glødetråden. Der har været eksperimenteret med materialeforbindelser af typen nitrider og carbider, men disse materialer er meget sprøde og brister let.  Blandt andre undersøgte muligheder er belægning af kolben med mikroskopiske prismer, der reflekterer den infrarøde stråling præcist mod glødetråden. Fælles for alle de undersøgte teknologier er, at de ikke lader til at egne sig til masseproduktion. Det vil dog næppe stoppe udviklingen. 

 

kl-20-80-10--elektriske-lyskilder-glødepære-kolber-high.jpg

.

 

 

Relaterede emner: