Armaturtyper

Pullerter og nedgravningsarmaturer

 

En pullert betegner en lav stolpe, der kan have forskellige formål. I denne sammenhæng dækker begrebet lave stolpeformede armaturer til udendørs belysning i parker, bykerner, gågader mv.

Udover pullerter omhandler dette afsnit øvrige nedgravningsarmaturer, herunder planforsænkede armaturer, som typisk anvendes som såkaldt ledelys på pladser, gågader og lignende steder, eller i form af nedgravede projektører og uplights under træer eller andre elementer i bybilledet, man ønsker at fremhæve. 

kl-130-130-22-simes-plano-mega-3-high.jpg

zoom


Nedgravningsarmaturerne Plano
Mega i forskellige udgaver.
Foto: Simes/Fagerhult.

 

 

Pullerter og andre nedgravningsarmaturer anvendes i mange sammenhænge ligesom den øvrige udendørs belysning til at sikre at personer kan færdes trygt og sikkert i de områder, hvor de anvendes. Mange nedgravningsarmaturer anvendes desuden til dekorative formål.              

Lysfordeling
Pullerter udsender lyset skråt nedad, så sti eller lignende belyses. Mange pullerter få i forskellige udgaver med symmetrisk eller asymmetrisk lysfordeling. Nogle pullerter giver et skarpt rettet lys, mens andre udsender et mere blødt lys.  Der kan i øvrigt være stor forskel på, hvor meget lys en pullert udsender. Nogle typer egner sig alene til markering af et område eller en sti.    

De planforsænkede nedgravningsarmaturer har ofte en diffus, blød og rotationssymmetrisk lysudsendelse. Lysmængden fra disse udgaver er ikke voldsom og de anvendes primært til markering. Andre udgaver har en rettet og i nogle tilfælde meget kraftig lysudsendelse, som er enten rotationssymmetrisk eller asymmetrisk. Disse udgaver anvendes typisk til dekorative formål, som for eksempel oplys under træer, langs en mur el. lign.

 

kl-130-130-10-lightmakers-bega-pullerter-high.jpg

Lyset fra forskellige udgaver af pullerten Bega udsendes meget forskelligt. Fotos: Lightmakers.  

 

Lyskilder og forkoblingsudstyr
I både pullerter og nedgravningsarmaturer anvendes typisk kompaktlysstofrør, metalhalogen og LED. I aflange nedgravningsarmaturer anvendes desuden lysstofrør. Forkoblingsudstyret er indbygget i armaturet.

Som for park- og stiarmaturer anvendes armaturerne ofte i et offentligt byrum, som er tilgængeligt på alle tider af døgnet. Af hensyn til hærværk, sikkerhed mv. kræves derfor brug af værktøj, i visse tilfælde specialværktøj, til udskiftning af lyskilden og vedligeholdelse af armaturet i øvrigt. 

 

kl-130-130-30-iguzzini-linealuce-high.jpg kl-130-130-31-iguzzini-linealuce-high.jpg

Lineære nedgravningsarmaturer Linealuce med LED. Fotos: iGuzzini. 

 

Armaturhuset
Armaturhuset skal beskytte lyskilder, fatninger og andet tilbehør samt holde eventuelle temperaturfølsomme lyskilder varme. Pullerter er som regel udført i aluminium og kunststof. I nedgravningsarmaturer er glasafdækninger udført i hærdet glas. Armaturernes udformning er ofte både funktionel og dekorativt og bør i øvrigt passe til omgivelserne.

Da både pullerter og nedgravningsarmaturer skal kunne tåle stænk, vandsprøjt mv., er beskyttelsesklassen minimum IP 23 (regntæt) og ofte højere. IK klasse 10 (impact protection) eller højere, hvilket betyder, at armaturet kan modstå hårde slag og kast. Tidligere brugte man betegnelsen 'vandalklasser'. 

 

kl-130-130-61-siteco-cl-bollard-high.jpg kl-130-130-60-siteco-city-light-led-high.jpg

Pullerter CL Bollard og City Light LED. Fotos: Siteco. 

 

Reflektor
Mange pullerter og nedgravningsarmaturer er udstyret med en reflektor, der styrer lysudsendelsen og sikrer at lyset sendes derhen, hvor der er brug for det, for eksempel på en gangsti. De reflektorer, der anvendes i pullerter og nedgravningsarmaturer er ikke nødvendigvis spejlende. 

Afskærmning
Afskærmninger i pullerter og nedgravningsarmaturer kan være meget forskellige. Nogle armaturer er udformet, så armaturhuset i sig selv virker blændingsafskærmende. I andre består afskærmningen af en form for lameller, som ligeledes kan være en del af designet. Derudover anvendes både klar eller diffuserende afskærmning.

Effektivitet
Virkningsgraden for pullerter og nedgravningsarmaturer varierer og afhænger bla. af armaturets dimensioner og udformning.

Anvendelser
Alt efter, hvor de benyttes, skal pullerter og nedgravningsarmaturer enten sikre tilstrækkeligt lys til at personer kan færdes trygt og sikkert i de områder hvor de benyttes, f.eks. en gangsti, eller de skal markere en færdselsåre eller lignende.

 

kl-130-130-40-thorn-dc-o-led-high kl-130-130-50-simes-high.jpg

Eksempler på anvendelse af nedgravningsarmaturer. Fotos: Thorn (tv) og Simes/Fagerhult (th). 

 

Relaterede emner: