Lysstyrke

Anvendelse af begrebet lysstyrke

For retningsbestemte lyskilder, som for eksempel reflektorlyskilder, er det lyskildens lysstyrke der angives, når man i databladet giver oplysninger om lyskildens lysmængde.

Den lysstyrke der figurerer i databladet, er lysstyrken i lyskildens hovedretning, dvs. lige under lyskilden, hvis denne er direkte nedadlysende.

 

gv-100-30-10-osram-datablad-high.jpgI datablade for retningsbestemte lyskilder angiver man typisk lyskildens lysstyrke. I databladet her er angivet en lysstyrke på 480 cd for en 20 W smalstrålende reflektorhalogenlyskilde med en spredninsvinkel på 36o. Datablad: Osram.

 

gv-100-30-20-thorn-lysfordelingskurve-high.jpg

Eksempel på lysfordelingskurve
for et lysstofrørsarmatur.
Figur: Thorn Lighting.

zoom

Lysstyrken anvendes også i såkaldte lysfordelingskurver for belysningsarmaturer, hvor enheden ofte er candela pr. 1.000 lumen (cd pr. 1.000 lm). Årsagen til at lysstyrken er normeret med 1.000 lumen er, at man så bedre kan sammenligne en lysfordelingskurve med en anden, uanset hvor kraftig lyskilden er.

Lysfordelingskurver anvendes dels til beregning af belysningsstyrken i et givet punkt, og giver samtidig et billede af lysfordelingens karakter; om den er bred- eller smalstrålende, om den sender en del af lyset opad og så videre.    

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede emner: